LEGOTHEEK

Ik ben Sophie, oprichtster en voorzitster van ToverBlokjes vzw. Een passie voor LEGO en een passie voor gelijkheid en kindjes dreef mij om de LEGOTHEEK op te richten. Wil je meer weten?

Lees dan verder…. Van harte welkom!

Wat is de LEGOTHEEK?

De LEGOTHEEK is de eerste echte fysieke plaats in België waar je LEGO sets kan ontlenen. Verschillende thema’s en verschillende grootte van sets zullen beschikbaar zijn.

Bouwen ter plaatse is voorlopig voorbestemd aan de kansengezinnen uit de regio Kortrijk.

De LEGOTHEEK zal een plaats zijn waar je onmiddellijk ondergedompeld wordt in het blokjes-gevoel. Honderden sets om uit te kiezen, in verschillende thema’s en voor verschillende leeftijden. Zelfs voor de allerkleinsten zullen wij boxen met DUPLO ter beschikking hebben, en voor wie graag creatief is zullen wij boxen voorzien met losse blokken.

Aan de ingang zal een speelmat liggen en zullen tevens boxen met DUPLO staan, zodat elk kind dat langs komt gratis kan spelen op de grote bouwplaat of kunstwerkjes maken met de enorme voorraad aan 2×4 blokken.

Op termijn hopen wij ook kinderfeestjes te kunnen organiseren en workshops.

Hoe is de LEGOTHEEK ontstaan?

De LEGOTHEEK bestaat in zijn mobiele versie reeds 2 jaar. Op de LEGO exposities Rock That Block van de club AFOLs UNITED, konden de bezoekers reeds kennis maken met het concept.

Het idee van een fysieke LEGOTHEEK ontstond in juni 2019, toen ik via Ruben van de Deelfabriek de kans kreeg om een plekje te gebruiken in de ruimte die de Stad Kortrijk ter beschikking stelt voor de burgerprojecten die er gehuisvest zijn. Tijdens de herfstvakantie 2019 konden de werkzaamheden eindelijk aanvatten. De LEGOTHEEK is nu nog volop in opbouw en 30 november zal het zijn deuren openen voor de pers en op 4 december kan het publiek langs komen.

Wie ben ik?

Oprichtster en voorzitster van ToverBlokjes vzw, moeder van 3 kinderen, plusmama van 2 kinderen en daarnaast nog eens pleegmama van een toffe kerel van 14 jaar die ze tijdens speelactiviteiten met de mobiele LEGOTHEEK leerde kennen.

Een groot gezin, met altijd veel om handen… maar dus nog altijd ambities genoeg om anderen te helpen die het moeilijk hebben.

De liefde voor het bouwblokje heb ik herontdekt in 2014. Dankzij mijn zoontje van toen 5 jaar oud, begon ik samen met hem om de LEGO sets van Lord Of The Rings te verzamelen. En wonderbaarlijk genoeg, ik werd er rustig van en ik kon de toen moeilijke periode in mijn leven beter aan.

Vanuit mijn opleiding als psychiatrisch verpleegkundige, is de geest van de mens mij altijd blijven boeien. Mensen die lijden onder de druk van onze maatschappij is een enorm groot focuspunt voor mij. Met LEGO hoop ik dan ook de kwetsbaardere onder ons duidelijk te kunnen maken dat er manieren zijn om met die druk om te gaan. Met LEGO bezig zijn is meer dan een speelmoment. Het is een therapeutisch moment, zonder dat je het zelf beseft. Bezig zijn met je bouwwerk leidt je af van de dagelijkse druk en  stress, het kanaliseert je pijn en zorgt zelfs voor een beter denkvermogen. Voel de blokjes in je handen, kijk naar de vele kleuren, ervaar het resultaat als het klaar is, zoek naar oplossingen als het niet lukt… al je zintuigen worden geprikkeld… en je wordt er alleen maar beter van!

En als deze voordelen zo duidelijk zijn voor mezelf en voor de leden van de LEGO club die ik oprichtte in 2015, dan is het zeker zo voor onze eigen kinderen ook.

Heel wat voordelen geloof me maar! Spreek mij gerust aan als het jou interesseert en we kunnen hier dieper op gaan.

Openingstijden

De LEGOTHEEK zal open zijn elke woensdag van 13u30 tot 16u30. (Behalve op feestdagen)

Indien het succesvol is en er voldoende vrijwilligers zijn om dit op te vangen, hopen we ook tweewekelijks op zaterdag voormiddag open te kunnen doen en tijdens vakantie bepaalde dagen.

Voor wie?

Sets ontlenen en mee nemen naar huis om te bouwen, kan voor gezinnen met kinderen tussen 2 en 18 jaar. Met het juiste abonnement ben je een jaar zoet. Wij helpen je graag verder ter plaatse.

Ter plaatse spelen is bedoeld voor de kansengezinnen uit de regio Kortrijk. Dit in samenwerking met het Sociaal Huis.

Andere kinderen die ter plaatse willen spelen moeten nog even wachten tot wij hebben kunnen inschatten welke impact het succes heeft op ons schema en de plaats/ruimte die beschikbaar is.

Volwassenen die willen kennis maken met LEGO en nood hebben aan een moment van rust, zijn ook welkom. Let wel, wij zullen ten alle tijden vermijden dat AFOLs de LEGOTHEEK overwoekeren. ToverBlokjes is een vzw die in haar statuten duidelijk stelt kinderen in een kwetsbare situatie te helpen. Voor AFOLs zijn er LEGO clubs om bij aan te sluiten en daar je LEGO hobby te kunnen beleven.

Prijzen

Het overzicht van de prijzen voor de verschillende abonnementen zal verschijnen van zodra de LEGOTHEEK actief is.

Betalen kan je ter plaatse doen met Payconic, Paypal of cash.

Contact

Je kan ons bereiken via mail op legotheek@toverblokjes.be  of via het contact formulier op deze website.

Reglement

Uiteraard zijn er voorwaarden en een reglement dat je zal moet goedkeuren alvorens je LEGO kan ontlenen. Dit garandeert ons dat je zorg zal dragen voor de kostbare items die wij jou ter goedertrouw mee geven om thuis van te genieten. Zorg dragen voor het materiaal van iemand anders is een must en daar zijn we zeer streng op. Het voorleggen van je ID is nodig.