LEGOTHEEK

Ik ben Anna-Victoria, oprichter en voorzitter van ToverBlokjes vzw. Mijn passie voor LEGO en de passie voor gelijkheid en kinderen dreef mij om de LEGOTHEEK op te richten. Wil je meer weten?

Lees dan verder…. Van harte welkom!

Wat is de LEGOTHEEK?

De LEGOTHEEK is de eerste echte fysieke plaats in België waar je LEGO sets kan ontlenen. Verschillende thema’s en verschillende grootte van sets zijn er beschikbaar.

Bouwen ter plaatse is voorbestemd aan de kansengezinnen uit de regio Kortrijk.

De LEGOTHEEK is een plaats waar je onmiddellijk ondergedompeld wordt in het blokjes-gevoel. Honderden sets om uit te kiezen, in verschillende thema’s en voor verschillende leeftijden. Zelfs voor de allerkleinsten zijn er boxen met DUPLO ter beschikking en voor wie graag creatief is, zijn er boxen met losse blokken voorzien.

Aan de ingang kunnen kinderen gratis bouwen met de blokken die er ter beschikking staan.

Voor kinderfeestjes, workshops en vakantiekampen, neem contact met ons op.

Hoe is de LEGOTHEEK ontstaan?

Het idee van een fysieke LEGOTHEEK ontstond in juni 2019, toen ik via de Deelfabriek de kans kreeg om een plekje te gebruiken in de ruimte die de Stad Kortrijk ter beschikking stelt voor de burgerprojecten die er gehuisvest zijn. Op 30 november 2019 werd de opening plechtig gevierd in aanwezigheid van ZKH Prins Laurent met zoon Prins Nicolas. Sedert 4 december 2019 kan het publiek langs komen om lid te worden en LEGO sets te ontlenen uit onze mooie voorraad.

Wie ben ik?

Oprichter en voorzitter van ToverBlokjes vzw, moeder van 3 kinderen, plusmama van 2 kinderen en daarnaast nog eens pleegmama van een toffe kerel van 15 jaar die ze tijdens speelactiviteiten met de mobiele LEGOTHEEK leerde kennen.

Een groot gezin, met altijd veel om handen… maar dus nog altijd ambities genoeg om anderen te helpen die het moeilijk hebben.

De liefde voor het bouwblokje heb ik herontdekt in 2014. Dankzij mijn zoontje van toen 5 jaar oud, begon ik samen met hem om de LEGO sets van Lord Of The Rings te verzamelen. En wonderbaarlijk genoeg, ik werd er rustig van en ik kon de toen moeilijke periode in mijn leven beter aan.

Vanuit mijn opleiding als psychiatrisch verpleegkundige, is de geest van de mens mij altijd blijven boeien. Mensen die lijden onder de druk van onze maatschappij is een enorm groot focuspunt voor mij. Met LEGO hoop ik dan ook de kwetsbaardere onder ons duidelijk te kunnen maken dat er manieren zijn om met die druk om te gaan. Met LEGO bezig zijn is meer dan een speelmoment. Het is een therapeutisch moment, zonder dat je het zelf beseft. Bezig zijn met je bouwwerk leidt je af van de dagelijkse druk en  stress, het kanaliseert je pijn en zorgt zelfs voor een beter denkvermogen. Voel de blokjes in je handen, kijk naar de vele kleuren, ervaar het resultaat als het klaar is, zoek naar oplossingen als het niet lukt… al je zintuigen worden geprikkeld… en je wordt er alleen maar beter van!

En als deze voordelen zo duidelijk zijn voor mezelf, dan is het zeker zo voor onze eigen kinderen ook.

Openingstijden

De LEGOTHEEK is geopend elke woensdag van 13u30 tot 16u30. (Behalve op feestdagen) Kijk zeker op onze Facebook pagina om eventuele wijzigingen op te volgen.

Voor wie?

Sets ontlenen en mee nemen naar huis om te bouwen, kan voor gezinnen met kinderen tussen 5 en 18 jaar. Met het juiste abonnement ben je een jaar zoet. Wij helpen en informeren je graag verder ter plaatse.

Ter plaatse spelen is bedoeld voor de kansengezinnen uit de regio Kortrijk.

Prijzen

Wie LEGO wil ontlenen betaalt een jaarlijkse bijdrage van €12 (€6 voor kansengezinnen). Het lidmaatschap geldt voor 1 kind en dat moet vergezeld zijn van 1 ouder. Er mogen maximaal 2 sets meegedaan worden per week. Afhankelijk van de grootte van de set, wordt er een wekelijkse bijdrage aangerekend tussen €0.5 en €5, voor een maximale periode van 2 weken. Het volledige reglement is ter plaatse in te kijken en wordt grondig uitgelegd.

Betalen kan je ter plaatse doen met Payconic, Paypal of cash.

Het aanbod

A sets:

Aantal elementen: 0 tot ~200
Ontleenvergoeding: 0.50€ per week

A001

Afbeelding 1 van 115


B sets:

Aantal elementen: 200 tot ~500 elementen
Ontleenvergoeding: 1.00€ per week

B001

Afbeelding 1 van 110


C sets:

Aantal elementen: 500 tot ~800 elementen
Ontleenvergoeding: 2.00€ per week

C001

Afbeelding 1 van 48


D sets:

Aantal elementen: 800 tot ~1.500 elementen
Ontleenvergoeding: 3.00€ per week

D001

Afbeelding 1 van 26


E sets:

Aantal elementen: +1.500 elementen
Ontleenvergoeding: 5.00€ per week

E005

Afbeelding 5 van 7


Contact

Je kan ons bereiken via mail op legotheek@toverblokjes.be  of via het contact formulier op deze website.

Reglement

Uiteraard zijn er voorwaarden en een reglement dat je zal moet goedkeuren alvorens je LEGO kan ontlenen. Dit garandeert ons dat je zorg zal dragen voor de kostbare items die wij jou ter goedertrouw mee geven om thuis van te genieten. Zorg dragen voor het materiaal van iemand anders is logisch en daar zijn wij zeer streng op. Het voorleggen van je ID of een doorverwijzing van het Sociaal Huis is vereist.